کشاورزی یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی کشور میباشد که در امنیت غذایی و نیل به توسعه پایدار نقش محوری دارد. استفاده از GIS در امور کشاورزی، منجر به دستیابی به محصول بهتر و بهرهوری بیشتر خواهد شد. کاربردهای روزافزون GIS در علوم زمین و حجم زیاد دادهها و تغییرپذیری آنها بهویژه در کشاورزی، ضرورت استفاده از آن را افزایش داده است. در عصر حاضر، پیشرفتهای فناوری و صنعت، کشاورزی را به سمت کشاورزی دقیق رهنمون ساخته که ضرورت کاربرد GIS را بیشتر مطرح میسازد. اما متاسفانه، در بخش کشاورزی کشور، نسبت به منابع طبیعی و محیطزیست، کمتر بهکار برده شده است.
اگرچه اهمیت کشاورزی در کشور، پیشرفت کشاورزی دقیق و ضرورت کاربرد GIS، انگیزههایی برای ترجمه کتاب حاضر میباشند، اما دلیل اصلی، عدم وجود چنین کتاب کاربردی در بخش کشاورزی است. اغلب کتابهای موجود به مبانی نظری و آموزش نرمافزارهای GIS پرداختهاند. در حالیکه GIS یک فناوری کاربردی بوده و کشاورزی نیز بیشتر تحقیقات کاربردی را میطلبد.
در طی فصول این کتاب آموزشهای گام به گام بر مبنای مجموعه دادههای موجود در قالب مطالعات موردی متنوع، امکان کار با نرمافزارهای مختلف را از طریق ویرایش و آنالیز مکانی دادهها، ارائه نتایج، پیشبینی و تصمیمگیری فراهم میکند. این مطالعات همچنین امکان تلفیق دادههای سنجش از دوری با GIS را فراهم و بهرهمندی توأمان از این دو فنآوری را میسر میکند.
بنابراین کتاب حاضر که برای اولین بار به کاربردهای GIS در کشاورزی بهصورت عملی پرداخته و نقش موثر آن را در مدیریت زراعی و کشاورزی دقیق با نرمافزارهای امروزی نشان داده است، میتواند برای کارشناسان منابعطبیعی، محیطزیست و بهویژه کشاورزی و سایر علاقهمندان بسیار مفید باشد و بهعنوان اولین کتاب کاربردی این حوزه در داخل کشور، راهنمایی گام به گام جهت تکرار این مطالعات باشد. این کتاب میتواند بهعنوان سرفصل دروس کشاورزی دقیق و کاربرد GIS در علوم محیطی در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مورد استفاده قرار گیرد.
با این امید که ترجمه کتاب حاضر بتواند باعث یادگیری بیشتر و راهگشای تحقیقات گستردهتر و جدیدتر با کاربرد GIS در بخشهای محیطزیست، منابع طبیعی و کشاورزی کشور باشد.
ناصر احمدی ثانیاستادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد