سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در حمل و نقل در واقع ابزاری برای برنامه ریزی و طراحی پروژه های حمل و نقل ، دسترسی به اطلاعات مرتبط حمل و نقل و ترافیک و توسعه و انتقال به شبکه های اینترنت و اینترانت می باشد.
توانایی جی ای اس (GIS) در مدیریت حمل و نقل با بکار بردن همزمان اطلاعات مکانی و توصیفی حمل و نقل جهت ایجاد طرح ها و متصور ساختن مناظر ، حل مسائل پیچیده و ارائه ایده های مفید و افزایش راه حل ها ی موءثر می باشد که امکان آن در سایر سیستم های اطلاعاتی ، غیر وابسته به مکان عوارض وجود ندارد.
برخی کاربردها به شرح ذیل می باشد :
الف ) ایمنی راه ها
در سسیستم مدیریت ایمنی راه ها تمام عوامل مؤثر در ایمنی حمل و نقل در یک سیستم قرار گرفته است و در جهت افزایش سطح ایمنی در قالب استراتژی اهداف و برنامه های مشخص تنظیم می گردد.
نمودار تصادفات منجر به فوت و جرح و یا نمودار تصادفات وسائل نقلیه با عابرین پیاده و دوچرخه سوار در دوره زمانی حاضر از موارد استفاده از سیستم های مذکور می باشد. نقشه های مربوط به تصادفات عابرین پیاده و دوچرخه سواران به طراحان امکان می دهد تا پیرامون امکانات روشنایی ، وضعیت پیاده رو ها ، علامت گذاری افقی و عمودی را هها در مناطق حادثه خیز ، مطالعه نمایند . نتیجه تمام این بررسی ها منجر به ارتقاء سطح ایمنی حرکت در راه های شهری و بین شهری می گردد .
ب ) سیستم های هوشمند حمل و نقل : ( Intelligent Transportation System)
سیستم های هوشمند حمل و نقل(ITS) مجموعه ای از بکار گیری فن آوری های روز نظیر دوربین دیجیتال ، سیستم های موقعیت یاب GPS و الگوریتمهای هوشمند و سیستم های اطلاعات جغرافیایی
جی ای اس (GIS) است که امروزه جایگزین سیستم های سنتی و دستی گذشته شده و راهکاری را برای بهبود وضعیت ترافیک ، افزایش ایمنی و کاهش مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا فراهم می آورد.
بعلاوه جی ای اس (GIS) توانایی پیش بینی تعداد و محل دوربین های کنترل ترافیک و تابلو های پیام پذیر را با تحلیل داده ها ی حجم تردد فراهم می آورد.
ج ) زمان بندی چراغهای راهنما :
با ایجاد ارتباط هم زمان میان سیستم های هوشمند شمارش وسایل نقلیه در تقاطع ها با پایگاه اطلاعات GIS سیستم توانایی انجام زمان بندی همزمان تقاطع ها را خواهد داشت. پایگاه اطلاعات غیر از اطلاعات همزمان ترافیک ، اطلاعات مربوط به ترافیک متوسط روزانه ، حجم اوج صبح و حجم اوج عصر آمار گردش در تقاطع ها و آمار حجم تردد ساعتی را نیز دارا می باشد . با این اطلاعات و مشخصات وضعیت هندسی راهها مانند فاصله تقاطع ها ، عرض راهها و سایر اطلاعات میتوان زمان بندی همزمان چراغهای راهنمائی تقاطع ها را به بهترین وجه انجام داد .
از دیگر فوائد استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی ( GIS ) می توان به موارد زیر اشاره کرد :
-
کاهش زمان و تسهیل جمع آوری اطلاعات مربوط به حمل و نقل ترافیک
-
ایجاد روشی ساده جهت گردآوری اطلاعات برای پایگاه داده ها
-
ایجاد روشی ساده جهت بهنگام نمودن ( به روز کردن ) اطلاعات برای پایگاه داده ها .
-
افزایش دقت داده ها
-
افزایش بهره وری نیروی انسانی بخش های مختلف
-
ارتقاء سطح روند تصمیم گیری
-
نشان دادن موقعیت نصب علائم کنترل ترافیک و پیشنهاد موارد لازم جهت نصب علائم جدید
-
بررسی سیستم روشنائی راهها
-
بررسی مسیر راه آهن شهری و ابنیه مربوط به آن
-
سیستم نگهداری روکش راهها .
-
بررسی موقعیت و وضعیت تاسیسات شهری از قبیل دریچه های واقع در راهها
-
پایگاه اطلاعات مربوط به پارکومتر ها .
GIS می تواند پایگاه اطلاعات توصیفی با استفاده از داده های موجود در مورد کاربریهای دارای جذب سفر بالا ایجاد نماِید و با برنامه ریزی صحیح جهت توزیع منطقی کاربریهای و تعیین مقیاس عملکردی با توجه به نقش و عملکرد خیابانها ، نیز اصلاح معابر و اصلاح نقاط حادثه خیز و مدیریت صحیح ترافیک شهری با استفاده از جی ای اس (GIS) از بروز بسیاری از مسائل و مشکلات موجود در شهر جلوگیری نماید.
سلام اطلاعاتی راجع به مدیریت فیکچر های شهری با gis لازم داشتم ممنون می شم اگر کمکم کنید
لطفا سوالتون رو در انجمن مطرح کنید.
با سلام
بعد از نصب ویندوز سیوین هنگام نصب آرک جی ای اس ۱۰ و بعد از نصب کامل آن هنگام اجرا با خطای زیر مواجه میشوم خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید
the arcinfo license has expired
سوال شما به موضوع این مطلب ربطی ندارد. این گونه سوالات را در انجمن مطرح کنید تا توسط مدیران پاسخ داده شود.
با سلام
در رابطه با معیارهای مسیریابی راه آهن و طبقه بندی آنها الاعات می خواستم.
لطفا مرا یاری فرمایید.ممنون.
سوال خود را در انجمن مطرح کنید.
GISTech.ir/forum