اصولا مکان یابی تخصص بسیار مهمی در نصب نیروگاههای برق ، ایستگاههای مخابراتی، ایستگاههای خدمات شهری، مراکز توریستی و مکانیابی مجتمع خدماتی راهها و …، به شمار میرود. به عنوان مثال:
- در مکانیابی نیروگاههای برق ، هدف تعیین موقعیت احداث یک یا چند نیروگاه به منظور تامین انرژی مورد نیاز مناطق مسکونی یا صنعتی است و معیارهای تصمیمگیری، سهولت دسترسی به منابع سوخت، سهولت دسترسی به مناطق مصرف، سهولت دسترسی به منابع آب، نیروی کار و سهولت دسترسی به شبکه حمل و نقل میباشد.
- در مکانیابی راهدارحانهها یا پاسگاههای پلیس راه آنچه هدف است، تعیین موقعیت استقرار یا احداث پایگاه به منظور ایجاد حداکثر قدرت عکسالعمل در برابر وضعیتهای بحرانی است. معیارهای تصمیمگیری سهولت دسترسی به مراکز تدارکاتی، سرعت دسترسی به موقعیت های خطر و بحران و تحت پوشش قرار دادن حداکثر مساحت ممکن .
بنابراین در تعریف مکان یابی میتوان گفت که عمل تصمیمگیری و تعیین مختصات استقرار مجموعه وسیله یا تجهیز جدید در میان مجموعهای از موقعیتهای مفروض، بارعایت محدودیتها و در نظر گرفتن معیارهای مورد نظر است. در این تعریف وسیله یا تجهیز به امکانی اطلاق میشود که به واسطه سرویس آن، مجموعهای از نقاط و موقعیتهای مفروض، بهرهمند میشوند. کاربرد GIS در مکانیابی را میتوان اینگونه تشریح کرد:
- تعیین موقعیت دقیق نقاط مرتبط
- تعیین مسیرهای ارتباط فیزیکی بین نقاط مرتبط و وسیله یا وسایل جدید
- تعیین دقیق ابعاد و نوع گستره جغرافیایی برای مکانیابی (پیوسته یا گسسته)