1- مقدمه
سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه ( Automatic Vehicle Location System) ، به منظور ردیابی ( Tracking) وسایل نقلیه به کمک کامپیوتر استفاده میشوند. این سیستمها، اطلاعات موقعیت، سرعت و تعیین چگونگی رسیدن به مقصد موردنظر را به کاربران ارائه میدهند.
سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه میتوانند توسط کامپیوتر و ارتباط مخابراتی، امکان ردیابی و کنترل وسایل نقلیه و نمایش آن بر روی یک بستر نرمافزاری را با استفاده از واسط مناسب فراهم نمایند. بدین ترتیب، با استفاده از این سیستم در مرکز کنترل، اپراتور قادر میباشد تا ضمن مشاهده بصری موقعیت، سرعت و سمت حرکت متحرک، با تلفیق این اطلاعات با سایر منابع اطلاعاتی نظیر شرایط آب و هوا و وضعیت ترافیک نسبت به هدایت و کنترل وسایل نقلیه اقدام نماید. در بعضی از سیستمهای پیشرفته مسیر بهینه محاسبه میگردد و نمایشگرهای گرافیکی و صدای مجازی دستورالعمل هدایت در مسیر بهینه را برای رسیدن به مقصد، مرحله به مرحله به کاربر ارائه میدهند. موقعیتها میتوانند برای کنترلهای بعدی بر روی کامپیوتر ذخیره گردند.
با وجود این که پیادهسازی یک سیستم تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه میتواند هزینههای زیادی را در بر داشته باشد، با توجه به دلایل زیر استفاده از این سیستمها میتواند در کاربریهای مختلف مقرون به صرفه باشد و امروزه در کشورهای پیشرفته به طور گسترده استفاده میشود.
-
بازگشت سرمایه: یک سیستم تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه اطلاعات لازم جهت مدیریت و کنترل کارآمدتر وسایل نقلیه را در اختیار کاربران قرار میدهد. این مطلب بدان معنی است که میتوان با استفاده از این سیستم، حوزه فعالیت وسایل نقلیه را بدون اضافه نمودن منابع مالی و انسانی گسترش داد. بدینترتیب به صورت منطقی هزینههای اجرایی کاهش یافته و این امر موجب بازگشت سرمایه میگردد.
-
افزایش سرعت عمل: اطلاع سریع و دقیق از وضعیت لحظهای وسایل نقلیه منجر به افزایش سرعت عمل و کارایی سیستم شده و این امر در سیستمهای ایمنی و اورژانس به حضور سریعتر در محل حادثه کمک مینماید.
-
امنیت وسایل نقلیه: در صورت بروز حادثه کاربر میتواند ضمن اعلام خطر، موقعیت وسایل نقلیه را نیز به ایستگاه مرکزی گزارش نماید. همچنین در موقعیتهای اورژانسی وسیله نقلیه یک پیام اعلام وضعیت اضطراری به همراه گزارش وضعیت و مسیر حرکت وسیله نقلیه ارسال میگردد.
-
امنیت در مقابل دزدی: در صورت وقوع سرقت و یا ناپدید شدن متحرک به هر دلیل دیگر، این سیستم به ردیابی و کشف سریع وسیله نقلیه به خصوص خودرو کمک مینماید.
-
هدایت و ناوبری: قابلیت نمایش همزمان بر روی نقشه به هدایتکنندگان سیستم امکان راهنمایی کاربران در محیطهای ناآشنا را میدهد که این امر موجب تسریع در حرکت وسایل نقلیه میگردد.
-
اطلاعات حرکت و پیام دیجیتال: با یکپارچه نمودن سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه با ترمینالهای اطلاعات متحرک ( Mobile Data Terminals) یا دستگاههای کامپیوتری دیگر میتوان از مزیت پیامهای دیجیتال سود برد. به عنوان مثال، در صورت استفاده از ارتباطات صوتی کاربر میبایست در داخل وسیله نقلیه حضور داشته و پس از دریافت پیام، آن را به خاطر سپرده و یا بنویسد. لیکن با استفاده از تکنیک پیام دیجیتال در صورت عدم حضور راننده، اطلاعات بر روی صفحه نمایش باقی میماند. همچنین پیامهای دیجیتال را میتوان به جای ارسال به کلیه وسایل نقلیه، تنها برای یک وسیله نقلیه خاص ارسال نمود که در مجموع این مزایا موجب افزایش سرعت و کارآمدی ارتباطات می گردد.
-
ثبت وقایع: مزیت گزارشگیری سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه امکان ثبت جدول زمانی وقایع، عملکرد راننده و بسیاری از ملزومات را فراهم نموده و با استفاده از کلیه اطلاعات، امکان اتخاذ تصمیمات کارآمدتر را در لحظات بحرانی فراهم مینماید.
-
بهینه نمودن مسیرها: با آنالیز اطلاعات ثبت شده توسط سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه امکان بهینه نمودن مسیرها و جدول زمان بندی فراهم میگردد.
-
افزایش قابلیتها: سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه میتوانند از اطلاعات موقعیت برای ارائه گزارش الکترونیکی پس از هر مامؤریت (به جای ارائه گزارش دستی در انتهای هر روز) استفاده نمایند که این امر موجب کاهش حجم کار اداری افراد و دسترسی سریعتر به اطلاعات میگردد.
-
تخمین بهتر زمان: با استفاده از سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه میتوان تخمین بهتر و دقیقتری از زمان حضور در مقصد ارائه نمود. این امر به استفاده کنندگان حمل و نقل شهری کمک نماید.
-
مونیتور رفتار راننده: یکی از مهمترین ویژگیهای کنترلی سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه امکان کنترل حضور راننده در محل یا منطقه موردنظر میباشد.
از کاربردهای این سیستم و کاربران احتمالی آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
-
کاربران دولتی مانند پلیس، اتوبوسهای مدرسه، آمبولانسها، اورژانسها، وسایل نقلیه امدادی و تعمیرات و نگهداری بزرگراهها
-
کاربران خدماتی مانند سرویسهای اجرایی و خدمات آب و برق
-
کاربران حمل و نقل مانند اتوبوسها، تاکسیها، حمل و نقل مواد خطرناک، حمل زباله، حمل نفت و گاز
-
کاربران ساخت و ساز مانند تجهیزات سنگین راهسازی و دستگاههای جاروب خیابان
سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه به اسامی مختلفی خوانده میشود که بعضی مفاهیم یکسان و بعضی مفاهیم مشابهی دارند. سیستمهای تعیین موقعیت اتوماتیک وسایل نقلیه که به AVL یا AVLS معروف هستند، با نامهای AVLN ( Automatic Vehicle Location and Navigation) ، AVLTS ( Automatic Vehicle Location and Tracking System) ، IVHS ( Intelligent Vehicle Highway System) ، AVLCS ( Automatic Vehicle Location and Control System) ، AVTNS ( Automatic Vehicle Tracking and Navigation System) نیز خوانده میشوند. با ظهور سیستمهای مخابرات سلولی و امکان تعیین موقعیت سلولی، مفهومی به نام LBS ( Location Based Service) ایجاد شده است که تمام خدمات وابسته به موقعیت را شامل میشود.
سلام
این مطلب خیلی خوب و مفید هستش
لطفا منبع این مطلب رو هم بذارید
طوری که بتونیم از این مطلب در تحقیقاتمون استفاده کنیم!
باتشکر