اطلاعات مکانی یکی از مهمترین و حساسترین عوامل تصمیم گیری و به خصوص تصمیمگیریهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در زندگی امروزه میباشد. به همین دلیل بسیاری ازنیازها، اهداف و فعالیتهای سازمانهای مختلف زمانی امکانپذیر است که دسترسی به دادههای مکانی مناسب و یکپارچه میسر باشد. این موضوع به خصوص برای برنامهریز ی های کلان بسیارحائز اهمیت است.
این موضوع، باعث توسعه زیرساختارهای اطلاعات مکانی ( SDI- Spatial Data Infrastructure )، به عنوان یک بستر توانمندسازی ( Enabling Platform ) در جوامع با اطلاعات مکانی ، در سطوح مختلف شده است. به SDI به عنوان مکانیزم پایدار برای اتصال اطلاعات مکانی کاربران و تولیدکنندگان داده ها به یکدیگر نگریسته میشود. کاربران اطلاعات مکانی، به طور پیوسته برای نیازهای خود احتیاج به دستیابی و دسترسی سریع به اطلاعات مکانی دارند ، لذا، SDI میتواند کمک شایانی به سادهسازی تبادل دادهها و منابع بین سازمانهای مختلف بکند. با توجه به وجود سطح وسیع دادههای مکانی، ابزارها و تولیدات مرتبط با آنها، توسعه SDI ، به عنوان یک بستر توانمندسازی ، این امکان را به کاربران مختلف می دهد تا با یکدیگر همکاری وسیعتری داشته باشند و به نیاز بازار پویا ی کنونی پاسخ بهتری ارائه نمایند .
امروزه اهمیت راهاندازی زیر ساختارهای اطلاعات مکانی ( SDI ) جهت تسهیل در جمعآوری ، نگهداری و تبادل اطلاعات مکان مرجع و دادههای مرتبط بیش از پیش مورد توجه واقع شده است. استفاده از SDI به منظور جلوگیری از دوباره کاریها و بالا بردن قابلیتهای نهفته در اطلاعات مکانی و افزایش بهرهوری از سرمایهگذاریهای انجام شده در جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار در جامعه،لازم و ضرروری است.
مزایای SDI
مزایای ایجاد و راه اندازی SDI در یک جامعه را می توان مشتمل بر موارد ذیل دانست:
- تسهیل در تبادل ، ادغام و بکارگیری اطلاعات مکانی.
- ایجاد فرصت های شغلی جدید.
- تسهیل در توسعه بازار اطلاعات و صنعت.
- ارائه خدمات نوین و بهینه به کاربران با استفاده از فناوری اطلاعات.
- افزایش امنیت اجتماعی با به کارگیری اطلاعات مکانی در مدیریت بحران.
- ارائه خدمات بهینه به کاربران با بهره گیری از اطلاعات مکانی و بهره گیری بیشتر از بسترهای توانمندسازی .
- افزایش منافع اقتصادی،اجتماعی و زیست محیطی حاصل ازسرمایه گذاریهای انجام شده بر روی داده های مکانی موجود توسط سازمانهای مختلف .
عوامل توسعه SDI
مراحل توسعه و ایجاد SDI برای هر کشوری وابسته به تاریخچه تولید اطلاعات مکانی، سطح و نوع اطلاعات مکانی موجود، متولیان آن و نیازهای توسعهای کشور است. اما به طور کلی، جنبههای مختلفی اعم از اجتماعی، قانونی، سازمانی و فنی در توسعه SDI باید مورد نظر قرار گیرند.