چالش های عدم وجود یک SDI شهری
اطلاعات مکانی یکی از المانهای مهم، غیر قابل اجتناب و حیاتی در فعالیتهای سازمانهای شهری میباشد. تقریبا همهی سازمانهای مدیریت شهری اطلاعات مکانی را به نوعی در فعالیتهایشان به شیوههای گوناگون بکار میبرند. اما متاسفانه هنوز نقطه ضعفهایی وجود دارد:
-
فقدان استانداردهای فنی برای جمعآوری، نگهداری، بهنگامسازی و به اشتراکگذاری اطلاعات مکانی؛
-
فقدان آگاهی از قابلیتها و کاربردهای گسترده اطلاعات مکانی؛
-
فقدان فرهنگ به اشتراکگذاری و استفاده از داده های مکانی در بین متولیان داده های شهری جهت برنامهریزیها، تصمیم گیری ها و مدیریت شهری؛
-
دوباره کاری ها در تولید، جمعآوری و بهنگامسازی داده های مکانی توسط سازمان های مختلف بواسطه فقدان سازماندهی در دسترسی به داده ها که منتج به افزایش هزینه و زمان می شود؛
-
فقدان زیرساختارهای فنی برای تبادل داده های مکانی همچون دسترسی به اینترنت پرسرعت؛
-
فقدان فرآیند مناسب برای مدیریت بهنگام سازی نقشه های پایه (بخصوص نقشه های2000/1)؛
-
فقدان متادیتا برای اطلاعات مکانی در سطح شهری و فقدان سازماندهی محتوی داده های موجود؛
-
کمبود استانداردهای فنی برای جمع آوری، ویرایش و تغییر، ذخیره و بهنگام سازی داده های مکانی در سطح شهری؛
-
فقدان داده های مکانی مناسب با استفاده از فرمت های مختلف؛
-
عدم امکان تلفیق داده های مکانی که توسط ارگان های مختلف با یک نقشه مبنا تهیه شده اند (بدلیل نادیده گرفتن استانداردهای فنی متداول)؛
-
فقدان سیاست هایی برای تبادل و به اشتراک گذاری داده ها؛
بنابراین برای رفع این چالش ها لزوم ایجاد یک پلت فرم برای مدیریت، سازماندهی، تطبیق و توسعه این فعالیت ها در سراسر شهر احساس می شود. چنین پلت فرمی نقش مهمی در بهبود کارائی و بازدهی سرویس های شهری دارد. در اینجاست که لزوم ایجاد و توسعه زیرساختار محلی اطلاعات مکانی بیش از بیش احساس میشود.
هدف از ایجاد یک SDI شهری
دسترسی به اطلاعات مکانی قابل اعتماد، دقیق، یکپارچه و بهروز در خصوص ویژگیهای مکانی، زمین و ملک، خدمات شهری (از قبیل جاده، آب و فاضلاب، برق و مخابرات)، کاربری زمین، کسب و کار و دیگر فعالیتها در جوامع شهری نقش مهمی در توانمندسازی این جوامع برای ارائه سرویسهای سازگار و مناسب به شهروندان را بازی میکند. هدف از ایجاد یک زیرساختار محلی اطلاعات مکانی عبارتند از:
-
بهبود کارآیی و اثر بخشی خدمات به شهروندان؛
-
فراهم نمودن دادههای مکانی قابل اعتماد، دقیق، یکپارچه و در دسترس برای برنامهریزان، تصمیمگیرندگان و مدیران شهری؛
-
ایجاد یک چهارچوب جامع برای مدیریت دادهها؛
-
توسعه اطلاعات مکانی در دسترس و قابل دستیابی برای کاربران و تشویق آنها به همکاری در مدیریت و برنامهریزی شهری؛
مزایای SDI شهری
استفادهکنندگان SDI قادر هستند تا در منابع مختلف، زمان و هزینههای خود در زمینه جمعآوری و استفاده از اطلاعات مکانی صرفهجویی نمایند. SDI باعث ایجاد بهرهوری در سرمایهگذاری اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی یک جامعه خواهد شد. توسعه صنعتی در یک جامعهی بر مبنای SDI، بازده بالاتری خواهد داشت. و SDI بعنوان بستر توانمندسازی برای مدیریت بهینه در امر بحران، باعث بالا رفتن کیفیت سرویسدهی به جامعه خواهد شد.
طراحی و ایجاد SDI در مدیریت، برنامهریزی و تصمیمگیریهای شهری، امکان پشتیبانی در امر بهینهسازی مدیریت بویژه مدیریت اقتصادی-اجتماعی را آسانتر خواهد نمود. تحقیقات به عمل آمده در سطح بینالمللی، در ساخت و بکارگیری این زیرساختارهای اطلاعاتی برای سطوح مختلف، نشانگر برگشت اقتصادی، با نسبت 1 به 4 بوده است.
توسعه SDI بعنوان بستر توانمندسازی برای دسترسی به اطلاعات و فناوری کمک شایانی برای کاهش موانع در دسترسی و استفاده از اطلاعات مکانی میکند. این کمک باعث تمرکز تولیدکنندگان جهت کارایی بیشتر، کاهش هزینهها و تشویق سرمایهگذاری و اشتغال زایی در صنعت اطلاعات مکانی برای محصولات بیشتر میباشد.
پیامدهای ایجاد این بسترها عبارتند از:
-
تسهیل در ادغام مجموعه فعالیتهای موجود در سطح شهر در زمینههای تهیه نقشه و اطلاعات مکانی و همچنین دسترسی و ارائه اطلاعات مرتبط؛
-
بهرهوری اقتصادی از دادههای موجود در سطح شهر؛
-
همکاری مؤثر بین سازمانها و ارگانهای متولی اطلاعات مکانی با بهرهگیری از استانداردها و درک اقتصادی مشترک؛
-
ادغام توابع و توانمندیهای توزیع شده توسط سازمانهای مشارکتکننده برای ارائه خدمات بیشتر و بهتر؛
-
امکان همکاری مؤثر بین بخش دولتی و خصوصی در ارائه خدمات جدید و کارآمد؛
نویسنده : زینب فضلی (مجله ژئومپیا شماره 10)