نصب و راه اندازی ArcSDE 10 بر روی SQL Server – بخش چهارم

در این قسمت با ایجاد ارتباط بین ArcGIS و پایگاه داده ایجاد شده توسط ArcSDE بر روی SQL و سپس ایجاد و ویرایش یک لایه برداری در محیط ArcMap به بررسی عملی ArcSDE می پردازیم. برای این منظور از منوی ARCGIS نرم افزار ArcCatalog را اجرا می کنیم و از زیر مجموعه Database Connections بر روی گزینه Add Spatial Database Connection دوبار کلیک می کنیم تا مطابق شکل پنجره جدیدی تحت عنوان Spatial Database Connection باز شود.

پنجره شامل قسمتهایی است که باید مطابق شکل پر شود.

Server نام سروری است که پایگاه داده بر رور آن نصب شده است.

Service را باید دقیقا به صورت زیر تایپ کنیم :

sde:sqlserver:[Server Name]

که در آن [Server Name] همان نام سروری است که پایگاه داده بر رور آن نصب شده است.

Database نام پایگاه داده ای است که در هنگام نصب ArcSDE ایجاد کرده ایم.

نام کاربری و کلمه عبور را هم که بعد از نصب SQL Server در آن ایجاد کرده ایم وارد می کنیم.

سپس قبل از تایید صفحه کلید Change … را می زنیم.

31

با زدن کلید Change … صفحه زیر ظاهر می شود که با انتخاب گزینه مشخص شده و تایید پنجره به پنجره فوق بر می گردیم.

32

حال مطابق شکا کلید Test Connection را میزنیم.اگر تمامی اطلاعات را درست وارد کرده باشیم پیغامی مبنی بر موفقیت آمیز بودن برقراری ارتباط ظاهر می شود که تایید می کنیم.33

حال یک ارتباط مطابق شکل زیر ایجاد شده که می توانیم آنرا تغییر نام دهیم . روی آن دوبار کلیک می کنیم تا علامت ضربدر کنار آن حذف شود.

34

ملاحظه می کنیم که پایگاه داده کاملا خالی است و داده ای در آن وجود ندارد . بر روی آن راست کلیک و از منوی New گزینه Feature Class … را انتخاب می کنیم تا یک جدول از داده های برداری را ایجاد نماییم.

35

مطابق شکل برای جدول یک نام و سپس نوع جدول ( نقطه ای ، خطی ، پلیگون یا پلی لاین) را مشخص می نماییم. و بسته به نیاز در پروژه گزینه های مربوط به ثبت یا عدم ثبت M,Z را علامتگذاری می کنیم و ادامه می دهیم :

36

در ادامه coordinate system را مطابق شکل از مسیر زیر انتخاب می کنیم :

Geographic Coordinate System>Asia>Rassadiran

37

در صورتی که در مرحله قبل گزینه Z value را انتخاب کرده باشیم به منظور محاسبه ارتفاع از سطح دریا باید یک دریا را انتخاب نماییم. با توجه به اینکه دریای خزر ار سطح دریاهای آزاد ارتفاع کمتری دارد بهتر است بندر عباس را بعنوان نقطه صفر ارتفاعی انتخاب کنیم.

38

در مرحله بعد تلورانس مختصات XY ، Z و M خواسته می شود و سپس تنظیمات مربوط به ذخیره سازی پایگاه داده که به صورت پیش فرض ادامه می دهیم.

39

40

حال به بخش اصلی ایجاد جدول می رسیم. در این بخش برای نقاط (یا خطوط یا …) فیلدهای اطلاعاتی را تعریف و نوع آنها را مشخص می کنیم. در این قسمت می توانیم فیلدی را تعریف کنیم تا بعنوان کلید رابط بین جدولهای مختلف از آن استفاده کنیم. برای مثال اگر ما اطلاعاتی در مورد نقاط مختلف با یک فیلد کلیدی داریم که در فایل Excel یا Access یا خود SQL و یا هر فایل و پایگاه داده ای ذخیره شده و می خواهیم آن اطلاعات را به داخل ArcGIS منتقل و آنالیز نماییم ؛ می توانیم مطابق همان فیلد کلیدی در این قسمت فیلد ایجاد کنیم و پس از لود نمودن آن اطلاعات درون پایگاه داده مان و ایجاد Join یا Relation بین جدول در حال ساخت و آن جداول به راحتی اقدام به استفاده از آنها نماییم. در شکل زیر چند فیلد به دلخواه برای جدول نقطه ای مان تعریف نموده ایم.

41

نکته قابل توجه اینکه سعی کنیم در انتخاب نام برای فیلدها حتما از حروف انگلیسی بدون فاصله استفاده کنیم تا در هنگام استفاده از آنها با مشکلی بر نخوریم ، چون بعضی محیطهای نرم افزاری حروف فارسی را پوشش نمی دهند و در صورت استفاده ممکن است کار را مختل نمایند. اکنون با زدن Finish جدول دلخواهمان ایجاد و آماده استفاده است.

نکته بسیار مهم اینکه قبل از ورود به محیط ArcMap برای ویرایش و افزودن نقاط به جدول باید جدول را طبق شکل زیر در ArcCatalog آماده نماییم.روی جدول ایجاد شده راست کلیک کرده گزینه Register As Versioned … را کلیک می کنیم.

42

در پنجره باز شده گزینه مشخص شده در شکل را انتخاب و تایید می کنیم.

43

در این قسمت کار در محیط ArcCatalog به پایان رسیده و ArcMap را با زدن کلید لینک مربوطه اجرا می کنیم.

در محیط ArcMap به منظور افزودن رکورد و ثبت نقاط ( خطوط و …) جدول ایجاد شده در مرحله قبل را با کلید Add Data از مسیر زیر لود می نماییم:

44

با وارد شدن به مسیر فوق جدول یا جداول موجود در پایگاه داده نمایش داده می شود که جدولی را که نیاز داریم را انتخاب و کلید Add را کلیک می کنیم .

سپس با راس کلیک بر روی لایه (جدول) نمایش داده شده و انتخاب گزینه Edit Features و سپس Start Editing شروع به ویرایش و افزودن نقاط (خطوط یا … بسته به نوع لایه) می نماییم.

45

توجه کنیم که موقع ویرایش لایه می توانیم فیلد های تعریف شده در زمان ایجاد جدول را برای هر نقطه (یا خط یا …) مقدار دهی کنیم. و نکته مهم اینکه قیلد کلیدی برای هر نقطه را باید در این قسمت مقدار دهی نماییم.

46

با ذخیره کردن و بستن حالت ویرایش اکنون Geo Database ما آماده استفاده های بعدی و لینک با داده های دیگر برای تجزیه و تحلیل و … می باشد.

نویسنده: سید سعید شریفی اسکویی

5 نظر

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *