سیستم های مکان محور و مسائل خصوصی در LBS
سیستم های مکان محور (LBS) همراه قادرند بسیاری از جنبه های زندگی روزمره را دگرگون سازند. چالش مهم این سئوال است که چگونه از مسائل خصوصی و محرمانه افراد در حین استفاده از خدمات مکان محور، حفاظت شود. در اورژانس، همه افراد به تکنولوژی ای که به صورت اتوماتیک خدمات اورژانس را از موقعیت فرد آگاه کند، علاقمندند. با این وجود اگر اطلاعات شخصی افراد به هر فردی که علاقمند دانستن این اطلاعات است، انتقال یابد، افراد احساس خوبی نخواهند داشت. حریم خصوصی افراد، به عنوان یک حق اساسی انسان شناخته شده است و حفاظت از اطلاعات دیجیتال در مورد مسائل خصوصی افراد، المان مهمی درحقوق برای حریم شخص افراد است که حفاظت از داده ها ( Data Protectionیا Fair Information Practice ) نامیده می شود.
اهداف حفاظت داده اطمینان از این است که سازمانها:
- داده های شخصی را تنها برای اهداف خاص جمع آوری و استفاده می کنند.
- داده های شخصی را تنها با رضایت افراد جمع آوری می کنند.
- اقدامات لازم را برای اطمینان از اینکه داده های شخصی به صورت امن، دقیق و در دسترس افراد مربوط به این داده ها قرار می گیرد، انجام می دهند.
با این وجود حفاظت داده باید به تعادلی بین محافظت از حقوق حریم شخصی افراد و قادر ساختن تکنولوژی های سودمند و جدید برای توسعه و استفاده، برسند. حفاظت داده مطلبی است که به هر داده رقومی شخصی مربوط است اما LBS مشکلات خاصی را مطرح می کند. به عنوان مثال:
- آگاهی از موقعیت فرد می تواند برای استنباط سایر اطلاعات فردی در مورد آن شخص بکار گرفته شود. برای مثال اینکه شخص چه کاری انجام می دهد یا چه علایقی دارد. مثلاً اطلاعات موقعیتی درباره رجوع مکرر به بیمارستان ممکن است باعث شود سازمانی به این استنباط برسد که فرد مریض است و این استنباط برروی بیمه یا جنبه کاری فرد اثر منفی بگذارد. ممکن است این استنباط ها نادرست باشند ولی بهر حال اغلب افراد اینگونه اعمال را ناعادلانه و تجاوز به حریم شخصی خود می دانند.
- سیستم های مکان محور همراه همیشه شاخص خوبی برای موقعیت فرد نیستند. سنجنده های مکان محور در دقت و صحت متفاوت اند که گاهی بسته به شرایط محیطی می باشد. علاوه بر آن سنجنده های مکان محور مستقیماً موقعیت وسیله همراه شخص را ثبت می کنند و موقعیت فرد بوسیله مجاورت تعیین می شود. بهمین دلیل مثلاً اگر شخص وسیله مکان محور خود را در یک قطار جا بگذارد، سیستم مکان محور موقعیت فرد را دائماً به اشتباه ثبت می کند.
ممکن است برای کاربر آشکار نباشد که یک سنجنده مکان محور چه زمانی اطلاعات را در مورد موقعیت فرد جمع آوری می کند اما اگر کاربر از وجود سنجنده های موقعیتی آگاه باشد می تواند مکان و زمان جمع آوری اطلاعات موقعیتی توسط سنجنده را کنترل کند.
در هر حال پاسخ به این سئوال که چگونه می توان به صورت همزمان هم از حریم شخصی افراد حفاظت کرد و هم به تکنولوژی های مکان محور امکان رشد و توسعه داد، یکی از مهمترین مسائلی است که در LBS با آن روبرو هستیم.
عالیه