خصوصیات تصاویر رادار
به طور کلی یک سیستم سنجش از دوری از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است: 1)منبع موج الکترومغناطیس. 2)محیط انتشار موج بین سنجنده و هدف. 3) هدف وعارضه مورد تصویربرداری. 4) وسیلهای که موج برگشتی از عارضه یا سطح هدف را ثبت میکند که در مورد ماهوارههای راداری منبع ارسال و دریافت موج بر روی یک سنجنده واقعند.
سنجنده های راداری به عنوان سنجنده های فعال
نحوه عملکرد سنجنده رادار
در این بخش خصوصیات سنجندههای SARو به طور ویژه ماهواره RADARSAT و تصاویر آن مورد بحث قرار می گیرد.
در طول دو دهه اخیر، سنجش از دور مایکروویو به صورت ابزاری مهم برای کاربرهای علوم زمین در آمده است. در این سیستم ابتدا پالس راداری به سمت تارگت فرستاده و سپس برگشت ناشی از آن دریافت میشود.
ماهواره رادارست سیستم ماهوارههای مشاهدات زمینی است که توسط کشور کانادا در نوامبر 1995 در مدار قرار گرفت این ماهواره جزء ماهوارههای فعال میباشد که در محدوده مایکروویو تصویر برداری میکند.بر خلاف ماهوارههای اپتیکال که نور بازتابش شده خورشید را ثبت میکنند این ماهواره در هر لحظه از زمان بدون تاثیر موقعیت خورشید قادر به تصویر برداری میباشد. قابلیت اخذ تصویر در شرایط آب و هوایی مختلف آن را برای تصویر برداری از مناطقی که در بیشتر اوقات سال پوشیده از ابر میباشند بسیار مناسب می سازد. قابلیت اخذ تصاویر با قدرت تفکیک مناسب به کمک سنجنده SAR تهیه نقشههای سه بعدی از تصاویر تهیه شده از این ماهواره را امکان پذیر می سازد.استفاده از تصاویر این ماهواره در کاربردهای مختلف و در بعضی موارد منحصر نشان دهنده موفقیت طراحان این نوع سیستم ها در توسعه سنجندههای SAR میباشد.
مدهای مختلف تصویربرداری رادارست
استخراج ارتفاع نسبی و مطلق از تصاویر رادار یکی از موضوعات عمده تحقیقاتی در 20 سال اخیر بوده است.بررسی های گوناگونی در این رابطه انجام شده و روشهای متعددی برای استخراج ارتفاع از این نوع تصاویر معرفی و ارائه شده است.امروزه از چهار روش عمده برای استخراج ارتفاع از تصاویر رادار استفاده میشود: SFS ، Stereoscopy ، Interferometry ،Polarimetry . هر کدام از این روشها دارای مزایا و معایبی است که آنها را برای کاربردهای گوناگون مناسب می سازد.
خصوصیات رادیومتریک تصاویر رادار
علی رغم قابلیتهای بالای سیستمهای سنجش از دور راداری نسبت به سیستمهای اپتیکی ، تفاوت در نحوه تصویر برداری وتشکیل تصویر ، باعث بروز محدودیتهای رادیومتریک در تصاویر راداری فعال میشود ، در تمامی تصاویر راداری فعال تداخل امواج، همچنین عامل توپوگرافی سطح زمین اثر نامطلوبی در تصاویر ایجاد می کند که به نویز Speckle معروف است. این نویز اساسی ترین عامل کاهش کیفیت رادیومتریکی تصاویر در سیستمهای SAR میباشد، که باعث بروز خطا و اشتباه در نتایج الگوریتمهایی میشود که از مقادیر رقومی پیکسلها جهت استخراج نتایج استفاده می کنند.سادهترین تاثیر نویز Speckle در تصاویر رادار را میتوان بصورت بافت دانه دانه یا لکههای سفید و سیاه در یک تصویر راداری که از یک منطقه با پوشش کاملا یکنواخت اخذ شده است بوضوح دید. در صورتی که منطقه تصویربرداری ، منطقهای با بافت غیر همسان باشد نویز Speckle میتواند باعث بروز ابهامات شدیدی در تصاویر شود.
سلام و خسته نباشید
خواهشمند است در مورد پردازش تصاویر راداری اگر کسی رو میشناسید که آموزش بده به ما اطلاع بدید با تشکر فراوان رحمت یزدانی دانشجوی ارشد ژئودزی
واحد آموزش و مشاوره Education@GISTech.ir
سلام خسته نباشید
اگه مطلبی در مورد سنجنده رادرست دارین حتما بزارین باتشکراز سایت خوبتون
کاش همه ی سایت های ایرانی مثل سایت شما مفید بودن.
موفق باشید