روش های اخذ اطلاعات در سنجش از دور

دو روش اخذ اطلاعات در سنجش از دور (Remote sensing) وجود دارد:

  • روش مستقیم : از دنیای واقعی با مشاهدات مستقیم به اطلاعات مکانی می رسیم. و به پایگاه داده ها می رویم.
  • روش غیر مستقیم: بوسیله سنجنده است و مشاهدات بر روی تصویر انجام می گیرد.

01

سنجش از دور در دریافت و پردازش اطلاعات مانند چشم و مغز انسان عمل می کند. امواجی که از اشیاء بازتاب می شوند به طیف امواج الکترومغناطیس معروفند. این طیف از امواج با فرکانس پایین و طول موج بالا شروع می شوند و به امواج با فرکانس بالا و طول موج پایین ختم می شوند. یعنی به ترتیب : گاما ، X ، ماورائ بنفش ، مرئی ، مادون قرمز ، مایکرو ویو و… . قسمت گاما و x معمولاً در پزشکی کاربرد دارد. و قسمتی از طیف که برای چشم انسان قابل رؤیت است ، مرئی (Visible) نام دارد. که طول موج آن از 0.4μm تا 0.7μm می باشد. بصورت زیر:

  • μm 4/0 تا 5/0 :  آبی
  • μm 5/0 تا 6/0 : سبز
  • μm 6/0 تا 7/0 : قرمز

با توجه به جنس هر شییء نوری از آن باز تاب می شود . فرضاً اگر بازتاب در قسمت 4/0 تا 5/0 باشد ، آن شییء به رنگ آبی دیده می شود. و ابر چون همه نورهای مرئی را بازتاب می کند به رنگ سفید دیده می شود.

امواج مادون قرمزخود به سه قسمت تقسیم می شوند: مادون قرمز نزدیک ، میانی و حرارتی (دور). امواج مایکروویو به ذسته های p-band و kband تقسیم می گردند. بنابر این در سنجش از دور سنجنده هایی ساخته می شوند که امواج مادون قرمز و مایکروویو را دریافت می کنند تا با این کار بتوان از باندهای طیفی مختلف استفاده نمود . همانگونه که در دوربین های آماتور علاوه بر نور مرئی ، مادون قرمز حرارتی نیز در یافت می شود. سنجنده های فعلی از باندهای طیفی مختلف برای دریافت اطلاعات بیشتر استفاده می کنند . و حتی تا 400 باند را نیز دریافت می کنند. برخلاف فتوگرامتری که تنها 3 طیف داریم. باتوجه به تعداد باندها تعداد تصاویر نیزمختلف است.

با توجه به تعداد درجات خاکستری کمیتی به عنوان Radiometric Resolution تعریف می گردد. بطور مثال در حالت 8 بیتی درجات خاکستری از صفر تا 28 (256) تقسیم بندی می گردند. همچنین هرچقدر باندهای طیفی بیشتر باشد رزولوشن طیفی (Spectral Resolution) بیشتر است. بطور مثال سنجنده TM هفت باند یا تصویر در اختیار می گذارد. اما این باندها باید به گونه ای باشند که قابلیت رؤیت داشته باشند.

ترتیبی که سایت تخصصی جی.آی.اس برای مطالعه سری مبانی سنجش از دور پیشنهاد می کند:

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *